A terhesség 15 hétenként

A terhesség 15 hétenként

A terhesség 15. hétén körülbelül 5 fontot (lb) szerez, és a terhesség megmutathatja vagy nem.

A magzat súlya körülbelül 4 uncia (OZ), és arcvonásai kezdenek kialakulni varydex hatása lásd itt.

Ez az MNT tudásközpont funkció a terhességről szóló cikkek sorozatának része. Összefoglalást nyújt a terhesség minden szakaszáról, mire számíthat, és betekintést nyújt a baba fejlődésének módjáról.

Vessen egy pillantást a sorozat többi cikkere:

Első trimeszter: Természkedés, implantáció, 5. hét, 6. hét, 7. hét, 8. hét, 9. hét, 10. hét, 11. hét, 12. hét.

Második trimeszter: 13. hét, 14. hét, 16. hét, 17. hét, 18. hét. Lehet, hogy a terhesség korai heteiből lehet némi hányingert.

Valószínű azonban, hogy az étvágya és az energiája visszatér. Ha továbbra is hányingert vagy hányást folytat, beszéljen orvosával a kezelési lehetőségekről.

A terhesség 15. hete testfájdalmakat és bizsergő érzéseket okozhat a lábakban és a kezekben. Folytatja a fogyást, és észreveheti, hogy a mellbimbók körüli bőr sötétebbé válik.

A hormonális változások miatt érzékeny fogak és ínyek, valamint orrvérzések tapasztalhatók. A puffadás és a növekvő fájdalmak szintén gyakoriak a 15. héten. A fejfájás gyakori lehet, és összefüggésben lehet a terhességi hormonváltozásokkal.

Ha olyan fejfájás van, amelyet nem enyhítenek a tylenol, a folyadékok és a pihenés, akkor orvosát kell keresnie. Különösen az orvosi ellátást kell kérnie, ha bármilyen vizuális változásokat tapasztal.

Ez az az idő is, amikor sok nő elkezdi tapasztalni a súlygyarapodást.

babafejlesztés

A baba most 5 hüvelyknél több. Ezek nagyjából egy narancssárga méretűek. Egyre növekszenek, és most körülbelül 3 uncia súlyúak.

A magzat először kezdi megtapasztalni a fényt és a hangot.

A füleiben lévő csontok először fejlődnek, és a magzat hallja a szíved, az emésztőrendszer és a hang hangjait. Annak ellenére, hogy a magzat szeme bezárt marad, képes lesz érzékelni és reagálni a fényre.

A 15. hét azt is látja, hogy a magzat elkezdi használni a karjaikat és a lábát. Az elkövetkező hetekben észreveheti a rúgást és a fidgetést.

A magzat szintén fejleszti a tapadást ebben a szakaszban, és képes lesz szopni a hüvelykujját, a gúnyolódás és a grimaszolás mellett.

Tennivalók

A 15. és 18. hét között bizonyos tesztek elvégezhetők a veleszületett rendellenességek kizárása érdekében. Ide tartoznak a nem invazív vérvizsgálatok, valamint az amniocentesis. Noha ez a szokásos időszak az amniocentezis során, az első trimeszter után bármikor elvégezhető.

Ez egy olyan teszt, amely magában foglalja az injekció behúzását a magzatot körülvevő amniotikus folyadékból. Ez segíthet abban, hogy a magzat megfelelő számú kromoszómával rendelkezik, és nem befolyásolja azokat a kromoszómális rendellenességek, például a Down -szindróma és a 13. és 18. triszómia. Amniocentesis

Három teáskanál (TBSP) amniotikus fluid körül van. eltávolítva és tesztelve. Míg az amniocentesis vetélési kockázatot jelent, ez minden 500 és 1000 esetben 1 között van. A

genetikai szűrést gyakran javasolják a magas kockázatú terhességekben, például a 35 évnél idősebb nőknél. Orvosa áttekinti a rendelkezésre álló különféle vérvizsgálatokat az amniocentesis ellen, és segít kiválasztani azt a lehetőséget, amelyben a legkényelmesebb.

Életmód -változások: Partner támogatás

Mint a korábbi heteknél, hamarosan rájössz, hogy számos életmód -módosítást kell elvégezni a terhesség alatt és még a szülés után is.

Általános egészség

Ellentétes az alkohol, a dohányzás és az összes többi mérgező vagy tiltott anyag elkerülése. Győződjön meg arról, hogy orvosa tisztában van -e bármilyen gyógyszert vagy kiegészítőt, amelyet esetleg szed. Fontolhatják, hogy csökkentsék az adagot, vagy megváltoztassák a szelt gyógyszer típusát, ha ez valószínűleg zavarja a terhességet.

Fontos az is, hogy a terhesség bármely szakaszában kiegyensúlyozott, tápláló étrendet kövessünk, valamint az aktív maradásra összpontosítson.

Partner támogatás

A partner támogatása nagyon segíthet enyhíteni a terhességi folyamatot.

A gyermeket a világba hozni félelmetes kihívás lehet mindkét fél számára, de a magzatot hordozó anya hormonális változásokat is tapasztal, és olyan testet is tapasztal, amelynek alakja és szenzációi hetente változnak.

Miközben a partner hozzájárulása és támogatása nélkül tökéletesen biztonságos terhesség lehet, az anya és a gyermek számára az érintett partner támogatása mind az anya, mind a gyermek számára jól dokumentált.

A terhes nők nagyobb valószínűséggel feladják a veszélyes viselkedést, például a dohányzást és az alkoholfogyasztást, amikor partnerük részt vesz. Egy csecsemőnek jobb esélye van a csúcsidőn történő születési esélyével, alacsonyabb koraszülési és növekedési problémákkal szembesülve olyan csecsemőkkel, akiknek anyja partnerei aktívabbak voltak a terhességben.

Fontos, hogy hallgassa meg partnerét, és támogatást nyújtson, miközben megtapasztalják az első trimeszterhez általában kísérő hangulati ingadozásokat.

Míg egy nő általában jobban érzi magát a második trimeszterben, a partner továbbra is részt vehet, ha az anyával foglalkozik az anyáknál, és megragadja a szülés és a korai szülői nehézségeket. A masszázsok és a meleg fürdők kínálata szintén segíthet a várandós anya pihenésében.

A partnereknek el kell kerülniük az alkoholfogyasztást vagy az alkoholfogyasztást is, hogy a nők terhesség alatt támogassák a nőket.

Az is valószínű, hogy a partnerek saját kihívásokkal szembesülnek. Lehet, hogy keményebben kell dolgozniuk a jövedelem kiegészítése érdekében a család új kiegészítésének fényében, vagy általában idegesnek vagy szorongónak érzik magukat a szülők előtt.

Ez elősegítheti ezeket az aggodalmakat egy közeli barátnak, szülésznőnek vagy mentálhigiénés szakembernek, ha túlterhelőkké válnak, és ez viszont világosabb fejhelyet biztosíthat a támogatás nyújtásához egy nő számára, aki van terhes.

Partner tippek

A 15. héten vagy a terhesség hasonló stádiumában a következő lépéseket megteheti az anya tapasztalataiból, beleértve:

 • Látogasson el a kórházba, hogy kivonja azokat a gyakorlatokat, mint például a parkolás a szülés napján, a szobában való tartózkodás a szülés során, és hogy megengedi, hogy dokumentálja a születést székhely, amely törvényes szükségszerűség a csecsemő otthoni kórházból történő eljuttatásához
 • szezonális oltások fogadása érdekében a fertőzés átvitelének kockázatának csökkentése érdekében A partnernek:

  • zavaró tényezőket kell biztosítania, például játékot vagy kedvenc filmjét vagy TV -műsorát. /li
  • Idő az összehúzódások
  • Adj vissza és vállmasszázsokat az összehúzódások között
  • Érzelmi támogatást és bátorítást nyújt > A támogató partnernek be kell lépnie a szülés utáni depresszió esetén. Ezek nagyon gyakoriak lehetnek az új szülők körében. A megértés megmutatása és a szükséges szakmai segítségnyújtás megállapításainak meghozatala, amire szüksége lehet, sok segítséget nyújthat, ahogy szükség esetén hallgathat.

   A partner a szülés utáni depressziót is tapasztalhatja, és fontos, hogy nyitott legyen az ilyen érzések iránt. Bizonyos esetekben a partnernek szakmai beavatkozásra is szükség lehet a pozitív érzelmi állapotban való részvétel és az új anya és csecsemő támogatása érdekében.

   Vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi szolgáltatójával a terhességről szóló sürgős kérdésekkel, vagy ha meglepő tünetek fordulnak elő, például:

   • Hüvelyi vérzés vagy szövet áthaladása
   • < Li> Szivárgó hüvelyi folyadék

   • Halványság vagy szédülés
   • Alacsony vérnyomás
   • Rektális nyomás
   • vállfájdalom
   • Súlyos medencefájdalom vagy görcsök

   Kövesse ezt a sorozatot a legfrissebb és releváns tanácsokhoz a terhességi utazáshoz.

   • Gyermekgyógyászat/gyermekek egészsége
   • Terhesség/szülészet
   • Női egészség/nőgyógyászat

   Contents

Scroll to top